Vagabond

Palkitun kajakkisuunnittelijan Celliers Krugerin vuonna 2018 perustama Vagabond suunnittelee ja valmistaa kajakkeja Etelä-Afrikassa. Celliers on suunnitellut kajakkeja monille tunnetuille valmistajille. Vuonna 2002 hän perusti Fluid kayaks companyn ja toimi sen pääsuunnittelijana vuoteen 2015. Viime vuosina hän on suunnitellut kajakkeja myös monille muille valmistajille.

Vagabond on jotain aidosti uutta, monella tavalla. Innovatiivinen, omistautunut ja melojilta melojille.  Valikoima koostuu poikkeuksellisen hyvin melottavista SOT kajakeista, joista useimmat on saatavissa myös kajakkikalastukseen optimoituina Angler versioina, sekä erittäin suorituskykyisistä koskikajakeista. Celliers suunnittelee itse paitsi kajakit, myös lähes kaikki niiden komponentit. Kajakit ovat erittäin vankkarakenteisia, silti keveydeltään, ominaisuuksistaan ja hinnaltaan vähintään kilpailykyisiä


SOT kajakit

Vagabond tekee SOT kajakista entistä kiinnostavamman vaihtoehdon entistä useammalle. Useimpiin SOT kajakkeihin verrattuna niissä on huomattavasti parempi ergonomia ja melottavuus. Parempi design, huolellisesti mietityt yksityiskohdat, kevytkulkuinen ja vakaa muotoilu tekee niistä oikeita kajakkeja monipuoliseen melontaan. Runkoon valettu mukava istuin on vähän tavallista korkeammalla, mikä parantaa ergonomiaa ja melottavuutta. Kannen voimakkaat leikkaukset melonta-alueella saa kajakin tuntumaan paljon todellista kapeammalta ja mahdollistaa paremman melontatekniikan.

Marimba ja Kasai ensitestissä Suomessa
Marimba: 452 / 67 cm. 30 kg. Kantavuus 150 kg.

Marimba on pidempi ja nopeampi SOT kajakki, joka soveltuu hyvin pidemmillekin retkille ja vauhdikkaampaankin melontaan. Paino on SOT kajakiksi varsin kohtuullinen ja silti rakenne on todella jämäkkä ja huoleton.


Kwando lastenkajakki: 240 / 60 cm. 13 kg. Meloja noin 15-45 kg.

Useimmat lasten SOT kajakit ovat lähinnä rantaleluja. Kwando on toista maata. Se on kevyt, helposti käsiteltävä ja melottava aito kajakki pienimmille melojille. Samat nerokkaat yskityiskohdat kuin isommissakin malleissa. Jämäkkä ja huoleton rakenne. Ja varsin kohtuullinen hinta.


Kasai: 400 / 75 cm. 30 kg. Kantavuus 150 kg.

Kasai on sopiva useimmille. Ei ihan yhtä nopea kuin Marimba, mutta kaikkea muuta kuin hidas. Siinäkin on korotettu istuin, ja sen lisäksi alas laskettu alue istuimen ja jalkatuen välissä, joka helpottaa kajakkiin menemistä ja siitä poistumista ja mahdollistaa hyvin myös kajakissa seisomisen tarvittaessa.


Tarka: 340 / 70 cm. 23 kg. Kantavuus 110 kg.

Tarka on on Kasain pienempi versio pienemmille melojille ja lyhyemmille reissuille. Samat nerokkaat ratkaisut, yksi lastiluukku vähemmän, seitsemän kiloa kevyempi.


Mazowe kaksikko: 428 / 86 cm. 37 kg. Kantavuus 230 kg.

Mazowe on huoleton kaksikko päiväretkeilyyn. Soveltuu niin kahdelle aikuiselle kuin mainosti myös aikuiselle ja lapselle. Kajakki kapenee voimakkaasti keulaa kohti ja mahdollistaa hyvän melontatekniikan pienemmällekin melojalle.


Vagabond luukut on ajatuksella suunniteltu.


Myös kansihelat on suunniteltu ajatuksella ja ovat todella hyvin toimivat ja suorastaan nerokkaat.

Angler versiot kajakkikalastajille

Angler versiot on sellaisiksi suunniteltu. Niiden kalastukseen suunnitellut lisävarusteet eivät ole päälle liimattuja tarvikkeita, vaan alunperin kajakkiin suunniteltu. Siksi ne ovat myös hyvin toimivia, ergonomia ja oikeilla paikoilla. Voidaankin sanoa, että perusversiot ovat karsittuja Angler versioita, sillä molemmissa on täysin sama runko.

Perusversion varusteiden lisäksi Angler versioissa on mm. vapatelineet, kansikiskot tarvikkeiden asennukseen ja valmiiksi asennettu ankkurin kiinnitys järjestelmä. Angler versio on tarjolla malleihin Marimba, Kasai ja Tarka.

Vagabond Whitewater

Vagabond Vubu

Tapio Nykänen Vubusta ensitestin jälkeen:
”20 senttiä pidempi Vubu muistuttaa monin tavoin pikkusisko Pungwea, mutta siinä on myös joitain selkeitä ominaispiirteitä.
Mainiot sisuskalut ja hyvä istuma-asento ovat kajakeissa samanlaiset. Myös erinomainen tukevuus on tuttua pienemmästä Vagabondista, samoin käyttäytyminen virranrajoissa ja muissa dynaamisissa ympäristöissä. Vubu on toisin sanoen hyvin anteeksiantava, mutta ei kurvaa akanvirtoihin yhtä helposti kuin kantikkaammat kajakit. Selkeimmin Vubun erottaa Pungwesta tietysti pituus: pidempi kajakki on nopeampi. Nopeutta lisää hieman myös se, että Vubussa on rockeria suhteessa vähän vähemmän kuin Pungwessa. Pitkä vesilinja tekee kajakista myös suuntavakaamman, mikä samalla tarkoittaa menetystä ketteryydessä. Vubulla kannattaa toisin sanoen valita linjat ennakoivasti, mikä tietysti on peruslähtökohta koskien laskemiselle muutenkin. Vubua voisi suositella esimerkiksi ensimmäiseksi koskikajakiksi aloittelevalle melojalle, expedition-tyylisiin pidempiin reissuihin tai kenelle tahansa suuntavakaata ja hyvin tukevaa laskupaattia hakevalle.”

Vubu: 272 / 68 cm. Meloja noin 65-105 kg.

Pungwe on Vubun pienempi sisarmalli, jossa on pituuteen nähden vähän enemmän rokkeria. Se on ketterämpi ja herkkäliikkeisempi. Loistava creekkeri pienemmille melojille ja melojille jotka haluavat ketterämmän kajakin teknisempään koskimelontaan. Käytännön kokemusten perusteella kajakkiin mahtuu isompikin meloja ja painoraja on aika joustava.

Pungwe: 252 / 65 cm. Meloja noin 50-85 kg.

Tässä Tapio Nykäsen kommentit Pungwe mallista ensimmäisten testien jälkeen:

”Kajakin sisuskalut ovat ihan markkinoiden kärkeä. Istuma-asento on myös erinomainen”
”Pohja on pyöreähkö, mutta ei niin pyöreä, että kajakki olisi  alkukiikkerä. Myös kantit ovat pyöreähköt eli kajakki on anteeksiantava. Toissijainen tukevuus on samalla poikkeuksellisen hyvä. Myös eskimot ovat helppoja. Hyvä kajakki aloittevalle melojalle siis.”

”Koska kantit ovat melko pyöreät, saa kajakkia kallistaa aika reilusti ennen kuin kantit tarttuvat kiinni esim akanvirtoihin. Tämä on tavallaan anteeksiantavuuden toinen puoli: kajakilla ei ole niin helppo ottaa kiinni pieniä akanvirtoja.”
”Kajakki on lyhyt, pohja on pyöreä ja rockeria on suht paljon, joten valtavaa nopeutta ei löydy. Itseäni tämä ei haittaa, sillä kajakki on kuitenkin mukavan ketterä. Nopeaa kaipaavalle kannattaa kuitenkin valita joku muu malli.”