Kajakit

Kajakit ovat pääosin umpinaisia kaksilapaisella melalla melottavia yhden tai useamman hengen ihmisvoimin liikkuvia vesikulkuneuvoja, jotka alunperin kehittyivät vaativiin pohjoisiin olosuhteisiin ja kylmiin vesiin mm. kalastuksen ja metsästyksen välineiksi. Nykyisistä kajakeista monet meri- ja retkikajakit muistuttavat ulkonäöltään ja omonaisuuksiltaan edelleen vahvasti alkuperäiskansojen kajakkeja. 

Meri- ja retkikajakit

Puhutaan myös pitkistä kajakeista, joiden pituus tyypillisesti vaihtelee reilusta neljästä metristä jopa lähes kuuteen metriin. Tarkkoja määritelmiä eri nimikkeiden välillä ei ole, mutta karkeasti kokeneemmat melojat valitsevat vaativiin olosuhteisiin ja pitkille retkille yleensä vähän pidempiä ja kapeampia malleja, ja aloittelijoille satunnaisempaan melontaan soveltuu usein paremmin vähän lyhyemmät ja leveämmät mallit. 

Materiaalit jakkautuvat kahteen pääryhmään. Edullisemmat kajakit tehdään rotaatiovaluna PE-muovista. Näin valmistettu kajakkki on edullinen valmistaa suurissa erissä ja muovi ei murru helposti. Naarmuja kyllä tulee, mutta ne eivätmenoa juuri haittaa. Muovikajakin muotoilu on usein jonkinlainen kompromissi, koska kalliiden muottikustannusten takia valmistusmäärien on oltava suuria jokaista mallia kohden. 

Kalliimmat meri- ja rekikajakit tehdään pääasiassa käsin laminoimalla lasi-, diolen- hiili- yms. kuiduista ja niiden yhdistelmistä. Rakkenteita on lukemattomia, ja niissä voidaan painottaa keveyttä tai kestävyyttä tai erilaisia kompromissejä niiden kesken. Yleisesti ottaen laminoidut kajakit ovat kevyempiä kuin samankokoiset muovikajakit. Koska laminoiden valmistettavan kajakin muottikustannukset ovat selvästi pienemmät, niitä voidaan valmistaa pienemmässä mittakaavassa ja sen vuoksi malleja löytyy hyvin monenkokoisille melojille erilaisiin tarpeisiin ja makuihin. 

Valikoimiimme kuuluu mm. saksalaiset Lettmann kajakit, jotka tunnetaan erinomaisesta ergonomiasta ja hyvästä melottavuudesta. Lettmann on saksalainen perheyritys kolmannessa polvessa, ja on suunnitellut ja valmistanut kajakkeja, meloja ja kanootteja yli 50 vuotta. Olemme tehneet yhteistyötä pitkään, ja esimerkiksi Timon suunnitteleman Skinner kajakin valmistaa yksinoikeudella juuri Lettmann. Jacksonin suosituimpia malleja valmistutamme lisenssillä Suomessa, jonka ansiosta toimitusajat ovat lyhentyneet ja hinnat alentuneet. Samalla eurot pyörii kotimaassa. Lisäksi valikoimissamme on kotimaisia AWS:n ja Welhopesän kajakkeja sekä Ruotsalaisen Point 65:n edullisempia malleja.

Useimmat mallit pääsee meillä koemelomaan ja vertailemaan keskenään. 

Koskikajakit

Freestyle kajakit ovat koskikajakeista lyhimpiä (yleensä alle 2 m) ja ketterimpiä. Ne on ensisijaisesti suunniteltu aalloilla ja stoppareissa tapahtuvaan akrobaattiseen taiteiluun, mutta kyllä monet niillä pieniä siirtymiäkin meloo. Jonkun verran freestyle kajakkeja myydään myös järvikäyttöön, jolloin kyse on yleensä siitä, että ei ole mahdollisuutta säilyttää suurempaa eikä kiirettä mihinkään, tykkää vaan käydä vähän järvellä ihan omaksi iloksi. 

Riverplay kajakit jakautuvat moneen eri alaluokkaan, mutta usein kyseessä on reilusta kahdesta vajaaseen kolmeen metriin pitkä kajakki, jossa leikkisyyden ohella on tavoiteltu nopeutta ja hyvää kompromissia muiden ominaisuuksien osalta. Monissa uudemmissa malleissa on reilusti tilavuutta keulassa ja selvästi vähemmän perässä, joista osaa kutsutaan tuon seurauksena Half Slice kajakeiksi. 

Kun edellä mainituissa on nykyään usein aika tasainen pohja ja selkeät kantit, Laskukajakit ovat perinteisesti pohjaltaan pyöreämpiä ja siten anteeksiantavampia. Useimmat ovat pituudeltaan noin kahdesta ja puolesta metristä kolmeen ja puoleen. Yleensä näissä on myös todella paljon tilavuutta ja siten soveltuvat koskikajakeista parhaiten myös pidemmille retkille. 

Crossover kajakit ovat todellisia jokapaikan kajakkeja. Parhaimmillaan ne ovat virtaavien vesien ja monipuolisten vesistöjen koluamisessa varusteiden kera tai ilman, mutta osalla malleista voi laskea todella vaativiakin koskipätkiä turvallisin mielin. Osan ominaisuudet taas venyy varsin pitkälle myös järvillä ja rannikolla tapahtuvaan melontaan. Usein näissä on pituutta pitkien koskikajakkkien verran tai vähän enemmän, eli noin kolmesta metristä vajaaseen neljään. Osassa malleista on takana luukulla varustettu tavaratila, osa lastataan perinteiseen tapaan istuinaukon kautta. Monissa jalkatuet saa helposti irti, mikä helpottaa keulan lastaamista. Joissain malleissa on myös nostoevä, joka auttaa etenkin pitkillä järviosuuksilla.

Muunkinlaisia koskikajakkeja löytyy useita eri tyyppejä. Squirt kajakeissa on tilavuutta olemattoman vähän ja niillä temppuillaan virran rajoissa, sileällä vedellä ja välillä vallan veden alla. SOT-koskarit ovat mainioita kaupalliseen koskimelontaan ja melontakokeiluihin. 

SOT- ja kalastuskajakit

Sit-On-Top kajakit ovat nimensä mukaisesti päällä istuttavia eli niihin ei mennä samalla tavalla sisään eikä kannen alle kuin perinteisissä kajakeissa. Tämän seurauksena lähes kaikki SOT-kajakit ovat myös itsetyhjentyviä, eli ”lattia” on vedenpinnan yläpuolella ja siinä on jonkinlaiset tyhjennys tulpat tai reiät. 

Aiemmin suomessa yleisiä olivat lähinnä rantalelu tyyppiset todellä leveät, tasapohjaiset, tukevat ja huonosti melottavat mallit jotka vähän pilasivat koko luokan maineen melojien silmissä. Sittemmin meidänkin markkinoille on tullut myös pidempiä, kapeampia ja selvästi nopeampia malleja, jotka monella tapaa ovat täysin vertailukelpoisia perinteisten kajakkien kanssa, toki molempien vahvuudet ja heikkoudet huomioiden. 

SOT-kajakin etuina on mm. itsetyhjentyvä runko joka lisää turvallisuutta, helppo kajakkiin meno ja siitä nouseminen sekä rakenteen tuoma jäykkyys ja jämäkkyys. SOT-kajakin sääilyttäminen ulkona on huolettomampaa kuin perinteisen kajakin. SOT-kajakin kaatuessa se kelluu hyvin molemmin päin ja sen kyytiin kiipeäminen on useimmille paljon helpompaa kuin perinteiseen kajakkiin kiipeäminen. Negattiviselle puolelle kuuluu vastaavasti yleensä hieman suurempi paino ja tietysti se, ettei SOT-kajakki tarjoa melojalle eikä varusteille samanlaista suojaa kuin perinteinen kajakki, vaan siinä ollaan enemmän taivasalla aivan kuten kanootissa. Pukeutumiskysymys tietenkin, ja vähän tottumis-.

Kalastuskajakit

Kalastukajakit erityivät osin omaksi luokakseen SOT-kajakeista, osin kyse on eri tavoin varustelluista SOT-kajakeista. Kaikki kalastuskajakit eivät kuitenkaan ole itsetyhjentyviä, suurin osa toki on. Kalastuskajakki nimitys on varsin vakiintunut, vaikka samat tuotteet soveltuvat hyvin myös metsästykseen, muuhun erästelyyn ja retkeilyyn. Variaatioita on valtavasti. Siinä missä jotkut mallit on optimoitu nopeiksi ja merikelpoisiksi ja esimerkiksi meriuisteluun hyvin sopiviksi – ollen kapeita, nopeita ja istualtaan operoitavia – osa taas on tehty todella vakaiksi ja hyvin esim seisaaltaan kalastamiseen sopiviksi. 

Valikoimiimme kuuluu niin nopeita myös kuntoiluun soveltuvia SOT- kajakkeja ja todella tukevia kalastuskajakkeja ja monelaista siltä väliltä. Tämän kategorian kajakit ovat peräisin mm. USA:sta ja Etelä-Afrikasta, yhden Jackson mallin valmistus Suomessa alkaa 2024.