Swell

Swell Watercraft on innovatiivinen kajakinvalmistaja USA:sta, joka on onnistuneella tavalla jalostanut vanhan idean aivan uudenlaiseksi kajakiksi. Kajakiksi, jossa yhdistyy SOT kajakin helppous ja avoimuus perinteisen kajakin matalaan painopisteeseen ja hyvään melottavuuteen.

Käänteentekevä idea on lattian vieminen vedenpinnan alapuolella, jolloin melontaergonomia paranee ja painopiste siirtyy alemmas. Alas viety lattia ei enää ole perinteisessä mielessä itsetyhjentyvä, vaan tyhjentyy helposti säädettävien tulppien kautta kajakin ollessa vauhdissa.

Scupper 14

Scupper 14 on suosituin malli ja todella monikäyttöinen. 4,3 metriä pitkäksi sen nopeus on erinomainen ja kun leveyttä on vain 65 senttiä melonta muistuttaa enemmän perinteisellä kajakilla melomista.

Keulan todella suuri lastiluukku ja takakannen avoin tila tekee lastaamisesta helppoa ja myös esim. koiran saa hyvin mukaan (no useimmat ainakin…). Melojan edessä oleva päiväluukku on sekin vakio.

Useimpien mielestä tämä ei peräsintä kaipaa, vaan tottelee hienosti melaa ja melojaa. Mutta peräsin optio on kuitenkin olemassa.

Värivaihtoehdot: Oranssi, Sininen, Tumman vihreä.

Scupper 14 on hämmentävän hyvä yhdistelmä nopeutta, vakautta ja melonnan riemua.

Scupper 12

Kaudelle -23 Swell mallisto täydentyy pienemmällä Scupper 12 mallilla.

Idea on täsmälleen sama kuin isommassa, mutta pituutta on reilut puoli metriä vähemmän (3,66m) ja leveyttä vastaavasti reilut viisi senttiä enemmän (71cm).

Siinä missä isommassa versiossa lastiluukut on toteutettu hinnasta tinkimättä vain parasta mahdollista tavoitellen, tässä pienemmässä on otettu myös kustannukset huomioon ja saatu siten hinta vielä selvästi edullisemmaksi kuin isommassa mallissa. Luukut on edelleen hyvät ja toimivat, mutta eivät yhtä suuret eivätkä yhtähyvin retkeilyyn sopivat.

Edullisemman hinnan ohella pienemmän version etuna voi pitää helpompaa säilyttämistä ja kuljettamista. Painossa ei ole suurta ero kuten ei kantavuudessakaan (isommassa 15 kiloa enemmän kantavuutta eli max 175 kg), mutta pituuden ero voi joskus olla merkityksellinen.

Värivaihtoehdot Oranssi ja Sininen.

Scupper 12 on kompaktimpi ja edullisempi Swell kajakki.
Kaksi nopeaa avokajakkia ensitestissä