Kajakki vai kanootti?

 

Kajakki vai kanootti 

 

Meloako yksilapaisella vai kaksilapaisella melalla? Vai molemmilla, jos mahdolista.

 

Itse olen useimpien mielikuvissa kajakkimeloja, ja se on pitkälti totta. Melontaurani aikana olen viettänyt takuulla enemmän aikaa kajakissa kuin kanootissa. Viime vuosina olen kuitenkin viettänyt entistä enemmän aikaa myös kanootissa, enkä itse voi valita kumpaakaan, pakko valita molemmat.

 

Perusteet lähtee historiasta ja ennenmuuta käyttötarkoituksesta. Vuosien ja vuosisatojen mukana tuotteet ovat kehittyneet ja yltävät entistäparempiin tuloksiin toistensa vahvimmilla alueilla, mutta historiasta on hyvä aloittaa.

 

Molemmat on alunperin työkaluja. Kajakki metsästäjä-kalastajan työkalu arktisiin meri-olosuhteisiin, kanootti työkalu vuoden kierrossa kiertävien alkuperäiskansojen kaikkiin tarpeisiin järville ja virtaaville vesille. Mukaan lukien suuremman kuljetustarpeen rauhallisemmilla vesillä.

 

Molemmat tuotteet ovat vuosien saatossa kehittyneet lukuisiin alalajeihin ja tuotekirjo on todella laaja. 

 

Milloin itse melon kajakilla:

- Hikilenkit järvellä

- Omaksi iloksi koskimelonnat tunnista parista päivään pariin

- Vaativammat pidemmät retket järvillä ja joilla

- Ohjaustyöt useimmissa olosuhteissa

- Merellä, mutta toki siellä kanoottikin on välillä käytössä

 

Milloin itse melon kanootilla

- Mökillä joella, kalastellen, polttopuita kuskaten, nautiskelllen

- Joella ja järvillä retkeillen pidemmilläkin retkillä

- Järvellä nautiskellen

- Kanoottimelontaa opettaessani ja opetellessani.

 

Molemmissa on puolensa, itse tarvitsen molemmat.

 

Melontatekniikan perusteet ovat molemmilla laitteilla varsin yhtenevät. Toki erojakin on. Mutta jos osaat oikeasti meloa kajakilla, osaat pian meloa myös kanootilla. Ja päinvastoin. Jos haluat päästä helpommalla, molemmista kategorioista löytyy myös helppoja tuotteita. Harrrastajien mallit molemmissa kategorioissa vaatii vähän enemmän, mutta myös antaa enemmän pitkässä juoksussa.

 

Valitsetpa kumman tahansa, on aina antoisaa meloa sitä toista tilaisuuden tullen. Jos olet taitava kajakkimeloja, voit kehittyä entistä taitavammaksi kokeilemalla välillä kanoottia. Ja päinvastoin. On myös niin, että osa kajakeista ja kanooteista on ominaisuuksiltaan lähempänä toisiaan kuin lajitovereitaan. Kirjo on laaja. 

 

Elämme maailmassa, jossa oleme entistä tietoisempia kaukaisemmistakin kulttuureista. Ja mitä avoimemmin mielin niihin tutustumme, sitä helpompi on löytää entistä enemmän yhteistä. Tämä pätee myös melontaan. Ja jos vielä avomielisemmäksi heittäytyy, niistä toisista voi oppia todella paljon, omastaan luopumatta. 

 

Jollen itse olisi eksynyt koski- ja freestylemelonnan pariin kajakkipuolella, tuskin olisin koskaan osannut edes ajatella mitä kaikkea kanootilla voi tehdä. Jos en meloisi kanootilla, kajakkimelontatekniikkani olisi paljon huonompi. Kanoottipoolosta ei koskaan tullut minun lajiani, mutta ilman sitä kokemusta eskimokäännös ja nopeat reaktiot olisi voinut jäädä oppimatta ja koskimelonnan opettelu olisi ollut vielä paljon hankalampaa. Edelleen koen satunnaiset melonnat poolokajakilla todella hyödyllisiksi, vaikkakin vähän oman mukavuusalueen ulkopuolella. Sama pätee puhtaisiin kuntokajakkeihin, slalomkajakkeihin jne. 

 

Kulttuurien kirjoa erottaa historia ja yhdistää perimmäiset taustat, sama taivas, sama maa, vaikka ne eripuolilla maailmaa näyttävätkin erilaisilta, perusasiat ovat samat. Melojia yhdistää vesi, sekin näyttää kovin erilaiselta eri tilanteissa ja eri paikoissa, mutta vettä silti. Yhtä tärkeää kaikille, ja noudattaa samoja lainalaisuuksia. Yhteistä on myös veden pinta, veden ja ilman ja välillä veden ja maan yhtymäkohta. Vesi ei tee eroa melojan tunnustusten suhteen. Se on sama kaikillle. Veden ja veden välillä ei ole kitkaa. Kuten ei melojien ja melojien välilläkään pitäisi olla. 

 

Olen onnekseni saanut tutustua muutamiin maailman parhaisiin kanootti- ja kajakkivalmistajiiin ja suunnittelijoihin. He arvostavat toisiaan. He puhuvat samaa kieltä. Melonnan kieltä, jota olen itsekin saanut kunnian opetella muutamia vuosikymmeniä. Kuten useimmat melontaseurat ja seurueet, koko yhteisö on varsin avoin. Mukaan on helppo tulla, aloittelevien opastaminen ja tukeminen kuuluu kulttuuriin, vahvistaa lajia ja parantaa kaikkien turvallisuutta. Kajakki tai kanootti tai molemmat, vesillä nähdään!

 

 

Timo

040 58 24 651

 

 1. sari konttinen sanoi:

  Hei.

   

  Haluaisin kanootin. Tarvitsisin sitä lyhyisiin matkoihin järvillä sekä joessa pieneen myötävirtaan… Toivoisin, että siinä olisi tavaratilaa sekä tilaa myös ainakin toiselle henkilölle.Voisin tarvittaessa meloa yksinkin… Millainen on kanootti Adventure 14, sillä edullinen peruskanootti olis tarpeellinen. Mela-haluaisin hyvän perusmelan eli millaista suosittelisitte? materiaalilla ei väliä, mutta kunhan sopii naisihmisen käteen ja on hyvä ja kevyt meloa.En tiedä pääsenkö mihinkään testaamaan, mutta syytä varmaan olisi… Missä voisin testata melaa, jos kanootin testaaminen tuleekin liian vaativaksi?

  • Timo sanoi:

   Ehdottomasti kannattaa koemeloa asiantuntevassa melontaliikkeessä sekä mela että ennenmuuta kanootti. Mainitsemasi malli ei ole mulle tuttu. Yleisellä tasolla halpa muuttuu äkkiä kalliiksi, jos ei vastaa käyttötarkoitusta ja harrastus tyssää siihen. “Eniten myyty” yms. mainoslauseet ei takaa mitään. Oleellista on kokeileminen mieluusti kera asiantuntevan opastuksen. JOs budjetti on tiukka, voi käytetty laatupeli olla parempi vaihtoehto kuin uusi halpa. Kerro missä päin asustelet / liikut, niin ehdotan lähintä ilmaista kokeilupaikkaa josta saat myös asiantuntevat neuvot harrastuksen alkuun.

   Timo

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*


kahdeksan − = 7

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>