Lettmann – 50 vuotta melontainnovaatioita

 

Ensimmäinen Lettmann kajakki valmistui 50 vuotta sitten. Klaus Lettmannin käsistä on tuon jälkeen syntynyt kymmeniä menestysmalleja. Myös uusimmassa keväällä 2013 julkaistavassa mallissa näkyy vahvasti Klaus Lettmannin kädenjälki. 

 

Klaus Lettmannin johdolla Lettmann Gmbh on kasvanut yhdeksi maailman arvostetuimmaksi kajakki- ja melavalmistajaksi. Alan sisällä yritys nauttii valtavaa arvostusta, ja sen vaikutus on ollut merkittävä monien valmistajien historiassa. 

 

Nykyään yritystä johtavat sisarukset Jochen ja Martina, mutta isä Klaus (73) tekee edelleen täyttä päivää kantaen yhä merkittävää roolia kajakkien suunnittelussa ja prototyyppien valmistuksessa.

 

Klaus ja Jochen ovat menestyneitä kilpamelojia MM ja Olympia tasolla. Klausin ykköslaji oli koskisyöksy ja Jochenin ykköslaji Slalom. Suunnittelutiimissä on mukana menestyneitä ratamelojia, marathonmelojia ja kokeneita retkimelojia. 

 

Lettmann tunnetaan huippulaadusta ja uusista innovaatioista. Lettmann kajakit ovat nopeita ja kevyesti melottavia, erittäin ergonomisia ja kevyitä. Ja silti todella kestäviä. Tehtaan oma väki ei käytä kajakkien kuljettamisessa kattotelineellä minkäänlaisia pehmusteita tai tukia, koska niitä ei kuulemma tarvita kuin ultrakeveiden kilpakajakkien kanssa.

 

Tunnetuimpia Lettmann innovaatioita ovat portaaton Ergo jalkatuki, läpinäkyvät laipiot, integroitu evä-peräsin, Ergo melat ja DCS rakenne vain muutamia mainitakseni. Seuraava innovaatio liittyy kajakkien rakenteeseen, tarkemmin pohjan ja kannen liittämiseen, johon on kehitetty täysin uusi tekniikka, joka vahvistaa ja keventää rakennetta ja parantaa rakentajien työturvallisuutta merkittävästi.

 

Saksalainen tehokkuus on tunnettua, mutta harvempi on perehtynyt siihen mistä se syntyy. Tehtaalla ei ole kiireen tuntua, ei häsellystä eikä hössötystä. Jokainen osaa työnsä ja se tehdään huolellisesti jokaiseen työvaiheeseen keskittyen. Mestari-kisälli-harjoittelija systeemillä tietotaito siirtyy polvelta toiselle. Tunnelma on kuin perheyrityksessä parhaimmilllaan. Ydintiimi lounastaa Klaus ja Anne Lettmannin ison pöydän ääressä. Siellä ei teititellä, mutta tehtaan puolella kyllä. Suomalaisesta teitittely on hieman outoa, mutta tehokasta. Työntekijöitä arvostetaan suuresti, jokaisella on oma paikkansa ja kaikki toimii! Tuloksena tehokasta ja tuottavaa työtä, joka mahdollistaa jatkuvan tuotekehityksen, tehokkuuden ja hyvän motivoituneen ilmapiirin.

 

Pitkäjänteisyys, itsenäisyys ja perinpohjaisuus erottaa Lettmannin useimmista muista valmistajista. Monet brandit ovat todellakin pääosin brändejä ja/tai kajakin kokoajia ja alihankkijoiden yhdistelijöitä, joka asettaa ahtaat raamit sekä suunnittelulle että tuotannolle. Lettmannin tehtaalla tehdään lähes kaikki itse. Normaalien kokoonpanolinjojen lisäksi oma metalli- ja puutyöverstas, omat valukoneet muoviosien tekoon, oma muottivalmistus, protopaja jne. Täällä kehitetään ja tehdään osat joita täydelliseen Lettmann kajakkiin tarvitaan, ei kasata kajakkeja saatavilla olevista osista niiden ehdoilla. Myös koskarit ja muut PE kajakit tehdään alusta lopuun omalla tehtaalla.

 

Monimutkaisessa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa on lohdullista löytää jotain johon voi takuulla luottaa. Olen tehnyt yhteistyötä Lettmannin kanssa todella pitkään, minulla on ollut kunnia seurata Klausin työskentelyä protopajalla, nauttia perheen vieraanvaraisuudesta ja seurata tehtaan toimintaa paikan päällä ajan kanssa. Olemme testanneet ja hienosäätäneet uusia malleja yhdessä Klausin ja Jochenin kanssa. Viimeisin yhteistyömme hedelmä julkaistaan keväällä 2013. Lettmann kajakkeihin voit luottaa ja mallistosta löytyy sopiva kajakki lähes jokaiselle. Ominaisuudet ja laatu huomioiden hintataso on varsin kohtuullinen, joku leukaili että tässä tapauksessa Mersun/bemarin saa nykyään Daewoon / Kian hinnalla. 

 

Viime kesänä asikas toi arvioitavaksi n. 15 vuotta vanhan Lettmannin, ajatuksena myydä tai vaihtaa. Tehtiin kajakille ns. myyntikunnostus, eli purettiin pintahelat, pestiin huolellisesti, vahattiin ja paikattiin pari naarmua. Kajakki oli kuin uusi ja palasi omistajalleen, joka oli hyvin tyytyväinen. Sai kuin uuden kajakin eikä tarvinnut luopua vanhasta! 

 

Lettmann tarjoaa parasta jokaiseen melontapäivään. Valitettavasti yhä harvemmalla melojalla on mahdollisuus seurata tähtitaivaan tähdenlentoja säännöllisesti. Mutta melonta-alan tähdenlentoja näemme yhä useammin. Niilläkin on oma kiistaton arvonsa, mutta onneksi meillä on myös kiintotähtiä, jotka loistavat kuten omassa nuoruudessa, joita voi esitellä omille lapsilleen ja lapsen lapsilleen. Jotka jaksavat uudistua ja loistaa yhä kirkkaammin. Joihin voi luottaa, kuten Lettmann kajakkiin.