Kajakki / kanootti auton katolle

Kajakin tai kanootin kuljettaminen auton katolla on helppoa ja mukavaa, kunhan muistaa muutaman perusasian

Kajakin osalta on selvitettävä materiaali. Kovat lasikuitu- ja komposiittirakenteiset kajakit ovat yleensä kiiltäviä ja jäykkiä. Pehmeän muovikajakin pinta on himmeämpi ja rakenne joustavampi.

Mouvikajakki kattotelineen päälle ylösalaisin, kattotelineet jonkin jäykän kohdan kohdalle, esim istuinaukon reuna, lastiluukku jne. Kiinni tavallista leveämmillä käsinkiristettävillä hihnoilla. Vältä kajakin säilyttämistä auton katolla tarpeettomasti. Pysäköi varjoon kun mahdollista.

Kovat kajakit kulkee kauniisti ns. kuljetusfoamien päällä oikein päin, eli istuinaukko ylöspäin. Kiinnitys käsinkiristettävillä hihnoilla. Ns. sokkopeitteen käyttö on suositeltavaa. Jos kuljettat useampaa kuin kahta kajakkia, ns. J- ja I-telineillä saat kajakit tai osan niistä kauniisti kylkiasentoon.

Kanootit pääsääntöisesti ylösalaisin katolle. Kattotelineet voi halutessaan pehmustaa esim. putkieristeellä tai tarkoitukseen tehdyillä pehmusteilla. Katolle laittoa helpottaa oleellisesti kanootin kohtuullinen paino ja oikein sijoitetttu länkipuu, josta kanootti nostetaan hartioille.

Edessä jo sentin ylitys on merkittävä, takana metristä ylöspäin. Maksimiylitys edessä 1 metri ja takana 2 metriä. Merkitsemiseen käytetääm punaista 30 cm x 30 cm lipppua, pimeällä edessä valkoista ja takana punaista valoa.