RotoAttivo Buran kajakki

Tavallista parempi peruskajakki, joka on ensi vuonna vieläkin parempi!

Kesällä 2015 hyvään vauhtiin päässyt Buran on soiva peli aloittelijoille, mutta toisin kuin useimmat aloittelijan mallit, miellyttää myös vähän enemmän meloneita eli ei tarvitse heti vaihtaa. 

Satojen testimelontojen ja kymmenien myytyjen kajakkien jälkeen, joista iso osa myös seurakäyttöön, olemme saaneet runsaasti palautetta, sekä erittäin hyvää että rakentavaa. Kaikki rakentava palaute on huomioitu ja kaikki tietoomme tulleet haasteet ratkottu. Kaudelle 2016 tulee päivitetty special versio Buran TS, joka on suomalaisten melojien toiveiden ja tarpeiden mukaan tuunattu weekend malli. Luukkujen kehykset on nyt niittaamisen sijaan pultattu, liimamassa on vaihdettu, istuin on uusi, selkätuen säätösysteemi on täysin uusi ja selkätuki huikeasti parempi. Sokerina pohjalla muovi on entistäkin jämäkämpää. Kaikki hyvä, eli helppous, melonnan keveys, hyvä suuntavakaus ja asiallinen varustelu ja ergonomia ovat ennallaan. 

Saimme loppukesäsästä 2015 Suomeen muutaman 2016 TS mallin, ja olimme todella tytyväisiä ohjeidemme mukaan tehtyihin parannuksiin. Kaikki myytiin loppuun hetkessä ja lisää tulee alkukeväästä 2016. 

 

Der Skinner – das boot

Düsseldorfin venemessuilla tammikuun lopussa prototyyppinä ja Helsingin Go-Expo messuilla maaliskuun alussa valmiina kajakkina esitelty Skinner ei ole ihan helposti luokiteltavissa. 

 

Ultramelojat ovat siitä kovasti kiinnostuneet, ja aikovat asettaa sen viivalle esim. Wahoon ja Pacen kanssa. Siitä vaan, ja jos olosuhteet on sopivat kisa voi olla mielenkiintoinen. Skinner on kuitenkin kaukana mahdollisimman pitkää vesilinjaa ja runkonopeutta tavoittelevista kajakeista, tähän kisaan sopisi ehkä sittenkin paremmin Lettmann Speedliner, joka on tosimelojan alla todella nopea.

 

Osaa Grönlantilaisten ystävistä kajakin ulkonäkö on miellyttänyt kovasti. Kieltämättä muotokielessä on jotain samaa klassisten inuiitti kajakkien kanssa, ja Lettmannkin markkinoi kajakkia modernina grönlantilaisena. Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen grönlantilaiskajakki, ei muodoltaan eikä pohjaltaan. Yhteistä on oikeastaan vain puhdas funktionaalinen muotoilu ja kohtuullisen pieni tilavuus. Grönlantillaiskisaan ilmoittaisin sittenkin mieluummin Godthabin tai sen vähän helpomman XL version.

 

Osa on nähnyt Skinnerissä haastajan uuden sukupolven brittityylisille kajakeille, kuten Rockpool, SKUK, Tiderace etc. Sitäkään se ei mielestäni varsinaisesti ole. Jos niille hakee haastajaa Lettmannin valikoimista, kannattaa kokeilla todella ketterää ja hauskaa Biskaya mallia. Siinä on haastetta siihen suuntaan!

 

 

Mitä Skinner siis ei ole?

 

Ensinnäkään se ei ole kilpakajakki. Jos joku kilpameloja joskus voittaa sillä jotain, kyseessä täytyy olla poikkeus ja monien sattumien summa. Sitä ei ole suunniteltu minkään kilpalajin ehdoilla. On totta, että pohjan muodoissa ja viimeistelyssä on hyödynnetty kilpakajakkien suunnittelun ja hydrodynamiikan sääntöjä, mutta ei ehdoitta.

 

Se ei ole vuorovesivirtojen koskari eikä perinteinen grönlantilainen. Sen rockeri on varsin maltillinen eikä siinä ole rimarakenteen peruja olevia teräviä muotoja.

 

 

Mitä tai mikä se sitten oikein on?

 

Suunnittelun lähtökohtana oli allekirjoittaneen ja lukuisien lähinnä suomalaisten melojien ajatukset ja toiveet siitä, millainen kajakki yhdistäisi parhaalla mahdollisella tavalla ne ominaisuudet, joita allekirjoittanut ja monet muut kajakiltaan odottavat. Jos joku aikuisempi meloja sanoisi, että nyt on otettu raikas uusintalähtö siihen kisaan jonka alkuperäinen Artisan 80-luvulla aloitti, en kokisi sitä suurena loukkauksena vaan päinvastoin.Vaikka kajakeilla sinänsä on varsin vähän yhteistä, jollei sitten oteta huomioon suomalaista halua tehdä parasta mahdollista kajakkia suomalaisille melojille…

 

Realiteetit. Useimmat haluaa meloa samalla kajakilla hikilenkkejä ja retkimelontaa, mutta ei tavoittele ennätyksiä kummallakaan alueella. Useimmat arvostaa nopeutta, mutta ei halua tinkiä aallokko-ominaisuuksista. Useimmat haluaa huippulaatuisen kajakin, mutta ei halua maksaa siitä kolmea tai neljää tonnia. Useimmat haluaa hyvät lastitilat perusretkeilyyn, muttei kaipaa kapasiteettiä viikkojen meriretkille. Useimmat haluaa pienen tuulipinnan, mutta ei epämukavuutta ja ahtautta.

 

Skinnerin ergonomia on erinomainen. Sen havaitsee parhaiten kahdella alueella. Istuinmukavuus on huippua. Ilman enempää säätämistäkin, useimmat melojat haarukassa 160-192 cm / 55-95 kg. ovat testeissä kokeneet istuvuuden erinomaiseksi. Kun erittäin onnistuneeseen perusergonomiaan lisätään portaattomasti säädettävä istuin, portaattomasti säädettävä jalkatuki ja säädettävä reisituki, tämä puoli on aika lailla kohdallaan ja parempaa saa etsiä.

 

Myös melontaergonomia on kohdallaan. Ensimmäisistä prototyypeistä lopulliseen tuotantoversioon kajakki leveni km. 4 cm. aukon etupuolelta. Sen jälkeenkin se on melonta-alueelta todella kapea ja tarjoaa mahdollisuuden samanlaiseen agressiviseen melontatyyliin kuin parhaat kuntokajakit. Lisäleveydellä parannettiin kajakin aallokkokäytöstä, melojan tiloja ja kantavuutta, mutta kuten sanottu se on edelleen todella kapea ja nautinnollinen meloa myös hikilenkeillä.

 

(Kuriositeettinä mainittakoon, että samalla kun keulaan tuli muutama sentti lisää, perästä poistettiin saman verran. Protosta tuotantoversioon vaiheessa kajakki siis itse asiassa kapeni hieman, vaikka toisenkinlaista infoa on liikkeellä. Tässä kohti kannattanee uskoa allekirjoittanutta, joka oli paitsi paikalla myös höylä kädessä…)

 

Nopeus. Huippunopeudella ei tarvitse leuhkia, koska se on täysin toissijaista. Kyllä tällä tosi meloja pääsee helposti 14 kmh mutta mitä sitten. Speedlinerilla pääsee 16-17 ja ratakajakilla yli kahta kymppiä. Sileän hikilenkeille Streamliner on yleensä nopeampi vaihtoehto. Mutta jos verrataan saman mittaisen vesilinjan omaaviin kajakkeihin, joissa on perinteinen mukavasti aallokossa menevä keulan ja perän muotoilu ja joilla voi mukavasti retkimeloakin, Skinner on NOPEA. GPS ja ratatestejä paremmin Skinnerin nopeus tulee ilmi arkisemmassa melonnassa, mikä on useimmillle oleellisinta.

 

Vakaus. Skinnerin sivusuuntainen vakaus on hyvä. Sekä alku- että loppuvakaus. Tietenkään se ei ole yhtä alkuvakaa kuin kulmikkaat tai tasapohjaiset mallit, mutta omassa sarjassaan erinomainen. Sopii useimmille jopa ensimmäiseksi kajakiksi. Toissijainen vakaus on myös erittäin hyvä. Koska kajakissa ei ole teräviä kantteja, vastus kasvaa kallistaessa tasaisesti, mikä on useimmiten hyvä asia. Toki sen saa kaadettuakin, mutta kulmikkaisiin kajakkeihin verrattuna käytös käytännön melonnassa on äärimmäisen pehmeää ja anteeksiantavaa. Ja eskimot nousee helposti.

 

Suuntavakaus on hyvä, jopa parempi kuin alkuperäisessä protossa, jossa oli mukana pieni kiintoevä. Ei huono saavutus. Silti kajakki kääntyy käskettäessä nöyrästi, mutta on siis enemmän suuntavakaa kuin ketterä, jos vertaa vaikka toiseen suosikkimalliini Biskayaan. Biskayan mainitseminen ei tässä kohdin ole ihan sattumaa, sillä Biskayn julkaisu sattui juuri ajankohtaan, jolloin ensimmäisiä käytännön testejä Skinnerillä tehtiin. Vaikka nämä kaksi kajakkia ovat kovin erilaisia, niissä on silti paljon samaa, ja tuntui järkevältä tehdä pientä mutta selkeää eroa myös tällä alueella. Biskaya on evä ylhäällä erittäin ketterä, Skinner suuntavakaa.

 

Retkikäyttö. Prosessin loppuvaiheessa kävi ilmeiseksi, että menestyäkseen myös maailman markkinoilla Skinner tarvitsi lastiluukut molempiin päihin, ja option päiväluukuille sekä eteen että taakse. Tämä vaikutti jonkun verran kannen lopulliseen mutoiluun ja oli yksi viimeisintä hienosäätöä vaatineista yksityiskohdista. Kaikkia vaihtoehtoja harkittiin ja monia myös kokeiltiin. Lopputulos on mielestäni onnistunut. Käyttökelpoista lastitilaa on yllättävän paljon, kajakin luonne huomioiden. Luukkujen upotus/toteutus on kompromissi käytännöllisyyden eri ulottuvuuksien ja vähän ulkonäönkin kesken. Kuten koko kajakissa, tässäkin pyrittiin käytännöllisyyteen, joka usein tarkoittaa myös kauneutta tietyissä rajoissa. Moni toivoi, kuten alunperin allekirjoittanutkin, kannen mukaisia täysin upotettuja luukkuja, mutta silloin olisi joko menty luukkujen ehdoilla ja jouduttu muokkaamaan runkoa, tai sitten menetetty iso osa käytettävyydestä pienempinä lastitiloina ja lisätty satoja euroja paatin hintaan.

 

Designg / ulkonäkö

 

Kajakkien historia on pitkä ja funktionaalinen. Skinnerin suunnittelu alkoi aikalailla puhtaalta pöydältä, eikä lähtökohtana ollut mitään perinnemallia jota olisi lähdetty parantamaan.

 

Inuitien kajakkisuunnittelua leimasi puhtaan funktionaalisuuden ohella käyetettävissä olleet materiaalit ja rakennustekniikka. Monien nykykajakkien suunnittelua leimaa tietokonetodellisuus ja rajalliset resurssit käsityötaidon ja testauksen alueella. Skinnerin suunnittelu ja viimeistely tapahtui puhtaasti käsityönä. Tietyissä välivaiheissa käytettiin myös tietokonesuunnittelua ja viimeistelyssä on hyödynnetty moderneinta tuotantoteknologiaa. Muotti- ja valmistusteknologiassa on tehty todellisia vallankumouksia, joista puhutaan enemmän ensi vuonna. Mutta perusdesign, alusta lopuun, oli puhdasta käsityötä. Allekirjoittaneen ohella käsiään likasi alan legenda, kajakkeja 50 vuotta käsityönä suunnitellut Klaus Lettmann. Mallinnuksen välivaiheissa merkittävänä apuna oli Niclas Perander, joka työkseen järjestää kajakinrakennuskursseja. Iso kiitos myös monille kollegoille kommenteista, myös niistä ns. rakentavista kommenteista. 

 

 

Miksi se on Lettmann eikä Eräkettu?

 

Allekirjoittaneella ei ole missään vaiheessa ollut ajatustakaan ryhtyä kajakinvalmistajaksi. Projektin alusta asti oli selvää, että tuotannosta huolehtii joku muu. Suomalaisiakin vaihtoehtoja tutkittiin, mutta ilman realistisia tuloksia. Monia muitakin vaihtoehtoja selviteltiin varsin pitkälle, ja lähes loppusuoralle pääsi 3 valmistajaa. Lopulta Lettmann oli täysin ylivoimainen kumppani, jonka osuutta kajakin viimeistelyssä ei pidä vähätellä. Vaakakupissa painoi eniten laatu ja valmistajan osaaminen. Toki merkitystä oli silläkin, että osana Lettmannin mallistoa kajakille oli valmis jakelukanava euroopaan suurimmilla markkinoilla. Lettmann Gmbh valmistaa kajakkia allekirjoittaneen lisenssillä yksinoikeudella Euroopan markkinoille. Allekirjoittanut on myynyt satoja Lettmann kajakkeja, ja niiden laatu on legendaarinen. Vuosien mittaan reklamaaatioita on tulllut olematon määrä, ja ne muutamat on hoituneet jouheasti. 

 

 

Koemelomaan!

 

Tunnetusti kaikki puhe on turhaa, oleellista on melominen. Skinneriä pääsee pian testaamaan siellä ja täällä, mutta ensialkuun ainakin Nokialla, Raahessa, Helsingissä ja pian myös itäsuomessa. Realistisesti nyt maassa on tasan kolme kajakkia, jotka koitetaan saada mahdollisimman tehokkaasti koemelottaviksi ympäri Suomen. Jatkossa koemelonta onnistunee useimmissa isoimmissa seuroissa ja useimmilla kauppiailla ympäri maan. Täydellä vauhdilla tuontanto käynnistyy huhtikuussa, ja ennakkoon kajakkinsa tilanneet saa juuri toivomansa värin, myös kaksiväriset, ilman lisähintaa.