Opi melomaan

Pakkaa kanootti, pukeudu lämpimästi ja siirry järven jäälle odottelemaan kevättä. Melonnan ensimmäinen haaste - kanoottiin tai kajakkiin nouseminen kaatumatta - on näin luovasti ratkaistu. Ja mukavassa porukassa juttu lentää eikä aikakaan tule pitkäksi.

Melonnan opettelemiseen on tuhat tietä ja tapaa. Jokainen meloja on yksilö ja oppii parhaiten juuri omalla tavallaan. Toisaalta voidaan sanoa, että suurin osa melojista meloo enemmän tai vähemmän "väärin" tai ainakin melontatekniikka on jollain tapaa epätarkoituksenmukainen. Toisaalta ihan perusasioistakin on hyvin monenlaisia mielipiteitä niin perustekniikoiden kuin välineidenkin suhteen.

Oleellista on ymmärtää se, että ihmiset oppivat hyvin eri tavoin. Samaan päämäärään on useita teitä, joista aina joku on jollekin toista parempi. Sitä paitsi melontaan kohdistetut tavoitteetkin ovat hyvin moninaisia. Yksi hyvä lähtökohta on se, että oppimisen tavasta ja tiestä riippumatta melonnan yksi suuri viehätys liittyy sen tarjoamaan loputtomaan oppimisen ja kehittymisen mahdollisuuteen. Tavoitteletpa melontaharrastuksellasi mitä tahansa, aina on mahdollista päästä eteenpäin, tavalla tai toisella. Ja toinen puoli, jota sitäkään ei pidä väheksyä, on melonnan helppous; varsin vähäiselläkin harjoittelulla pääsee mukavasti alkuun ja mitään pakkoa taitojen tietoiseen kehittämiseen ei ole. Vaivihkaa ne kehittyvät kuitenkin...

Melontaharrastuksen alussa on oleellisin asia tulla sinuiksi kanootin tai kajakin, melan ja veden kanssa. Ihminen on elänyt maanpäällä niin kauan, että tämä ei useimmille ihmisille ole mitenkään automaattista. Kajakki tai kanootti koetaan oman itsen ulkopuoliseksi esineeksi, jolla pahimmillaan on jopa oma tahto... Niin kauan kuin melonta herättää melojassa ensisijaisesti pelkoa pystyssä pysymisestä ja hengissä selviytymisestä, ei melonnan oppiminen voi olla kovin tehokasta. Sitten kun alla oleva kulkuneuvo alkaa tuntua omalta, kun meloja ja alus muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, oppiminen voi alkaa. Kun meloja ja alus pääsevät yhteisymmärrykseen siitä, että he molemmat ovat osa miehistöä, samaa tiimiä, ja molemmilla on oma tehtävänsä mutta yhteinen päämäärä, oppimisen vauhti kiihtyy exponentiaalisesti. Siinä vaiheessa kun melojasta alkaa tuntua, että hän on kapteeni ja melontavarusteet hyvin koulutettu miehistö, melonta alkaa antaa parastaan. Jos taas alkaa tuntua siltä, että meloja on matkustaja, onneton tai onnellinen, on parasta palata peruskurssille tai vaihtaa lajia.

Melontaa voi harrastaa hyvin monella tavalla ja lähestyä eri näkökulmista, eikä yksi ole toista parempi. Melonnan voi kokea hyvin kokonaisvaltaisena elämän ja oman itsen metaforana, fyysisenä harjoituksena jolla on vahva filosofinen ulottuvuus. Näin melontaa voisi hyvin verrata itämaisiin budo-lajeihin tai vaikka joogaan. Toisaalta melontaa voi rinnastaa mainiosti myös sauvakävelyyn tai kestävyysjuoksuun. Luovaan tanssiin tai vaikka voimisteluunkin sitä voi mainiosti verrata. Monille harrastajille melonta on kesäinen vaihtoehto hiihdolle, oli sitten kyse viikkoja kestävästä vaelluksesta tai vapaan tyylin sprintistä.

Näillä sivuilla käsitellään melonnan oppimisen perusasioita yhdestä näkökulmasta, ei missään nimessä ainoasta oikeasta mutta toivottavasti monille hyödyllisestä. Koitamme tarjota pohdittavaa ja kokeiltavaa niin harrastuksessa jo mukana oleville kuin sitä aloittelevillekin. Se on kuitenkin todettava, että niin kuin monessa muussakin asiassa poisoppiminen on kaikkein vaikeinta oppimista, joten jo harrastuksen alkuvaiheessa kannattaa kriittisesti tarkastella omaa oppimista ja etsiä se itselle sopivin oppimisen metodi.

melonta.fi:n MELONTAKOULU alkoi 14.5. Tule mukaan ja muista myös ilmoittaa itsesi kesän kursseille.
Lisätietoja kursseista saat sivuiltamme ja aina voi tmyös soittaa Timolle numeroon 040 58 24 651.