Melontavarusteet: Yleistä

Melontavarusteiden valinnassa on monta mietittävää asiaa. Kallein ei aina ole paras eikä halvin edullisin. Melonta asettaa tietyt perusvaatimukset, loppu riippuu mm. käyttöolosuhteista ja melojasta omine mieltymyksineen. Sitä ei kuitenkaan saa unohtaa, että melontavarusteiden on toimittava melonta-asennossa ja melontaolosuhteissa. Kaupassa kävellessä istuva ja mukava voi olla meloessa jotain aivan muuta.

Melontavarusteiden hankkiminen alkaa yleensä pakollisista varusteista, kuten melasta ja liivistä. Melan valinnan vaikeudesta on jo kirjoitettukin, mutta liivin voi hankkia kerralla hyvän. Kajakilla melottaessa aukkopeite on kajakkikohtainen ja koskimelonnassa myös henkilökohtainen, joten sitäkään ei tarvitse kovin pian vaihtaa ja samalla vaivalla voi hankkia heti omaan käyttöön parhaiten sopivan mallin.

Seuraavaksi aletaan yleensä hankkia melonnan mukavuutta ja turvallisuutta lisääviä varusteita. Usein ensimmäinen lisähankinta on melonta-anorakki, ja housut tulevat usein pian perässä. Rannekkeet on halpa perusvaruste, jota ei voi turhaan kehua. Suosiossa neopreenisukat ovat jäämässä kevyiden neopreenitosujen jalkoihin, tossut kun pysyvät paremmin jalassa, suojaavat paremmin, ovat paremmin käveltävissä ja vain vähän kalliimmat.

Melontavarusteiden valintatilanteessa tulisi kiinnittää huomiota myös niiden vaatimaan hoitoon. Esimerkiksi neopreeni kaipaa säännöllistä huolellista huuhtelua/pesua, kuivapukineet tyytyvät tuulettamiseen ja harvempaan pesuun mutta mansetit taas vaativat oman huomionsa.

Tällä sivulla tullaan julkaisemaan käyttäjien vinkkejä varusteiden valintaan, huoltoon ja korjaamiseen - varusteiden omatoimista virittelyä unohtamatta.

Artikkeleja odotellessa saat lisätietoja melontavarusteista asintatuntevilta melontakauppiailta lähes ympäri Suomen.

Nokialla Eräkettu oy, p. 040 58 24 651

Klaukkalassa Welhonpesä oy, p. 09 879 8886

MelontavarusteetKoskimelontaRetkimelontaKuntomelontaYleistä