Melontavarusteet: Koskimelonta

Koskimelonta asettaa melontavarusteille aivan omat erityiset vaatimuksensa. Virtaavaan veden kehoa jäähdyttävä vaikutus on aivan omaa luokkaansa ja melontapukineiden tehtävä on ehkäistä tuota viilentävää vaikutusta. Ajoittain rajutkin kontaktit kiviin ja muihin esteisiin asettavat omat vaatimuksensa pukineiden mekaaniselle kestävyydelle. Koskikajakkeja kannetaan usein olkapäällä ja tämäkin rasitus on asusteen kestettävä. Lisäksi varusteiden tulee olla kotikonsteinkin korjattavia.

Koskimelonnan haasteisiin on perinteisesti etsitty vastausta kahdesta lähestymistavasta, märästä ja kuivasta, sekä näiden yhdistelmistä.

Kuivapukeutumisen perusidea on estää veden pääsy iholle kehon ulkopuolelta. Vedenpitävät kankaat, vedenpitävät mansetit kaulassa, ranteissa ja nilkoissa sekä mahdollisessa housun ja anorakin saumassa pitävät veden ulkopuolella. Lämpimyys hoidetaan aluspukeutumisella sään mukaan. Märkäpukeutumisen idea on estää/hidastaa veden vaihtumista iholla. Perusmateriaali on neopreenikumi, joka ensin kastuu mutta pidättää sen jälkeen imemänsä kosteuden ja sitoo kehon luovuttamaan lämpöä.

Uusimpana tulokkaana ovat alaa valtaamassa muustakin retkeilystä tutut kosteanakin lämpimät keinokuidut kuten erilaiset microfleecet vedenpitäviin ja hengittäviin kankaisiin yhdistettynä.

Perinteisessä kuivapukeutumisessa korostuu materiaalien laatu, saumojen kestävyys ja mansettien vedenpitävyys. Leikkaukset ja liikeradat ovat itsestään selvyys kaikissa melonta-asusteissa.

Aidossa kuivapukineessa on aina tuplamansetit; ihoa vasten on lateksikumi, jolla saadaan paras mahdollinen tiiviys. Lateksimansetin päällä on neopreenimansetti, joka lämmittää ja suojaa lateksia sekä mekaaniselta rasitukselta että auringon säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Perinteinen vaihtoehto on yksiosainen kuivapuku, äärimmilleen vietynä pelastautumispuku, joka on turvallinen ja lämmin. Talvikelejä ja merioloja lukuunottamatta usein liiankin lämmin. Yksiosaisen kuivapuhun ongelma on sen hankaluus ja soveltuvuus vain hyisiin keleihin.

Astetta kevyempi vaihtoehto on kaksiosainen kuivapuku, jossa huomiota tulee kiinnittää osien kiinnittymiseen toisiinsa. Kaksiosainen puku ei ole mikään pelastuspuku, mutta kyllä senkin tulisi sietää lyhyt uintireissu ilman totaalista kastumista.

Märkäasuja on myös monenlaisia ohuista shortseista paksuihin haalareihin. Paksuus tuo lisää lämpöä ja parempaa suojaa kolhuilta, mutta samalla se lisää kankeutta ja hiostavuutta.

Hyville neopreenipukineille on tunnusomaista em. perusvaatimusten lisäksi neopreenia kestävämmästä materiaalista tehdyt vahvikkeet kulutukselle alttiissa kohdissa ja toimivat yksityiskohdat. Haalarissa vetoketju on paikallaan käyttömukavuuden (lue miehillä pissimisen) takia. Haalarin sijaan on harkinnan arvoinen vaihtoehto pitkälahkeinen housu, joka kangistaa haalaria vähemmän.

Märkäpukineista ehdotonta peruskamaa ovat lyhyet shortsit, hanskat, rannekkeet ja huput tai pannat. Pää, kädet, ranteet ja takamus ovat koskimelonnassa aina kylmyydelle ja kosteudella alttiit ja näissä kohdin neopreeni ja neopreeni-fleece yhdistelmät ovat todella paikallaan. Eikä pelkästään koskimelonnassa.

Myös jalkojen suojaaminen kuuluu kiistatta märkäosaston valtakuntaan. Jalat joutuvat onnistuneellakin melontareissulla kovaan kontaktiin sekä veden ja kylmyyden että ulkoisten rasitusten kanssa. Melonnassa neopreenijalkine on ykkösvaihtoehto. Rankoille reissuille ja retkeilyyn tukeva vartinen vahva neopreenikenkä, rodeoon ohut joustava kenkä ja yleiskäyttöön matalavartinen vaihtoehto. Pääasia että arat paikat on hyvin suojattu, kenkä on mukava jalassa ja kohtuuhintainen. Melontajalkineita ei hommata eliniäksi, vaan ne vaihdetaan säännöllisesti muutaman vuoden, tiiviissä käytössä jopa vuoden välein.

Märkäpukineiden vahvaan alueeseen kuuluvat myös käsiä suojaavat hanskat ja rannekkeet. Koskimelonnassa suosittuja ovat valmiiksi kippurasormiset hanskat, jolloin melojan ei tarvitse puristaa jäykkää neopreenihanskaa melan ympärille, vaan se on jo valmiiksi oikeassa asennossa. Kaikista koskimelonnan varusteista kaikille muillekin melojille suositeltavin lienee ranneke, joka lämmittää, tukee ja suojaa melonnassa koville joutuvaa rannetta. Samalla se toimii erinomaisen tiivisteenä ja tekee halvasta perusanorakista satunnaiseen koskimelontaankin sopivan.

Uudet "kuivan ja märän" ideologiaa sekoittavat tuotteet eivät ole ajatuksena uusia, uudet materiaalit vain ovat mahdollistaneet niiden toteuttamisen uudella tavalla. Useille koskimelojille erilainen kuivan märän mixaaminen on ennestään tuttua. Hyvä yhdistelmä eskimon osaavalle melojalle on edelleen kuiva yläosa ja märkä alaosa. Moni koskimeloja löytää yhä parhaan yhdistelmän näitä perinteisiä kuivia ja märkiä yhdistelemällä, mutta myös uudet innovaatiot kasvattavat suosiotaan.

Hyviä esimerkkejä uudenlaisista pukineista ovat esimerkiksi Alucag melontapuserot ja Lars anorakit.

Alucag puseroissa ohuen ohuen neopreenin lämmöneristys ominaisuuksia on parannettu olemattoman ohuella mutta tehokkaalla kalvolla, jolloin reilun millin paksuisen pukineen lämmön eristävyys on saatu vastaamaan kolme millistä neopreenia. Huonoja puolia ei juuri ole havaittu, mutta mukavuus on aivan eri luokkaa.

Lars anorakeissa on vedenpitävään ja hengittävään pintakankaaseen yhdistetty fleecetyyppinen sisävuori, joka on erittäin hyvä lämpöeriste märkänäkin. Kuitenkaan se ei tunnu iholla samalla tavalla märältä kuin neopreeni ja toimii hyvin myös kuivana ja kosteana, ei pelkästään märkänä.

Vähän karrikoiden koskimelontaan on tarvittu pahimmillaan jopa neljä erilaista asukokonaisuutta pelastautumispuvusta kuiva-anorakin ja erilaisten mixien kautta neopreenipaitaan ja shortseihin. Useimmat melojat päätyvät kompromissiin, joka tukee myös melontaharrastuksen muita osa-alueita. Näissä kompromisseissa voi myös uusista innovaatioista olla apua. Lisätietoja melontavaruisteiden valinnasta yleensä löydät täältä ja jatkossa kerromme uusista koskimelontatuotteista jatkuvasi uudistuvilla sivuillamme.

MelontavarusteetKoskimelontaRetkimelontaKuntomelontaYleistä