Pakolliset melontavarusteet

Pakolliset melontavarusteet on äkkiä lueteltu:

Melontaliivit

Mela

Kajakissa aukkopeite

Koskessa kypärä

Suomen suvessa tarvitaan lisäksi erilaisia varusteita parantamaan melonnan turvallisuutta ja mukavuutta. Näillä sivuilla kerromme melontavarusteista ja koitamme auttaa tarkoituksen mukaisten varusteiden valinnassa.


Melontavarusteet

Kaikkien melontavarusteiden tehtävä on ensisijaisesti parantaa melonnan turvallisuutta ja mukavuutta. Käsittelemme näillä sivuilla melontavarusteita "matti melojan" kannalta. Monille melojille tarpeellisia erikoisvarusteita heittoköysistä kompasseihin ja nenänipsuista korvatulppiin käsitellään tulevissa artikkeleissa jos tarvetta ilmenee. Toistaiseksi pyydämme niiden osalta kääntymään allekirjoittaneiden puoleen sähköpostitse tai poikkeamaan lähimmän asiantuntevan melontakauppiaan juttusille.

Olemme jakaneet melontavarusteet melontamuodon mukaan kolmeen pääluokkaan. Koskimelonta asettaa melontavarusteille omat vaatimuksensa, joissa korostuu jatkuva kosteus ja mekaaninen rasitus. Retkimelonnan vaatimuksissa korostuu hengittävyys ja monikäyttöisyys. Kuntomelonnassa tärkeää on keveyden ja hengittävyyden ohella oikea leikkaus ja mitoitus. Yleistä otsakkeen alla käsittelemme materiaaleja, korjattavuutta ja muita kaikille varusteille yhteisiä vaatimuksia.

Todellisuudessa melontalajien rajat ovat joustavia ja jokainen meloja joutuu etsimään itselleen sopivimmat varusteet omien tarpeiden ja tottumusten pohjalta. Melontavarusteet ovat kulutustavaraa, eikä lopullisia virheitä näin ollen ole helppo tehdä. Monien melontavarusteiden elinkaari on varsin lyhyt, esim. melontatossut on suunniteltukin vain muutaman kesän kestäviksi, sen jälkeen hajuhaitatkin ovat jo sietämättömät. Toisaalta laadukas anorakki kestää vuodesta toiseen ja siihen saa kuluvat osat vaihdettua moneen kertaan. Varustevalinnoissa apua saa kauppiaiden lisäksi kokeneemmilta melojilta, mutta tärkein mittari on kuitenkin kukin meloja. itse. Se mikä tuntuu hyvältä ja toimivalta ratkaisulta mitä todennäköisimmin myös on sitä.

KoskimelontaRetkimelontaKuntomelontaYleistä