Melat

Mela on tärkein melontavaruste. Ja monella tapaa vaikein valita.

YleistäPituusPaino

Lavan muotoLavan kokoLapakulma

Materiaalit Katkaistavuus Tilpeföörit


M
ela on melojan tärkein työkalu. Melaa voisi hyvin verrata puukkoon. Absoluuttisen hyvää ei ole olemassakaan, vaan hyvyyden määrää meloja ja melan käyttötarkoitus. Paino, koko, jäykkyys, mittasuhteet, lapakulmat ja monet yksityiskohtaisemmat vaatimukset syntyvät kokemuksen kautta. Ohjeellisia "sääntöjä" on toki olemassa, mutta ne ovat hyvin ohjeellisia.

Mela yhdistää melojan ja veden voiman. Mela toimii välittäjänä. Se voi olla joustava tai jäykkä, anteeksiantava tai ehdoton. Mela on melojan paras kaveri, sitä ei hylätä vaikka aluskin olisi mennyt. Mela on melojan käden jatke, mutta se on enemmänkin. Se on myös tahdonilmaus, voimainkoitos, henkivakuutus ja paljon muuta.

Nykyaikainen mela on useimmiten monien eri materiaalien avulla saavutettu kompromissi parhaan mahdollisen käyttömukavuuden, tehokkuuden, kestävyyden ja taloudellisuuden saavuttamiseksi. Ensimmäinen mela ei millään voi olla se oikea, joten siitä ei kannata ihan maltaita maksaakaan.

Melan varsi on joko puuta, lasikuitua, alumiinia, hiilikuitua tai näiden yhdistelmiä. Näiden materiaalien lisäksi melan lavoissa käytetään myös erilaisia muovisekoitteita. Edullisimpia materiaaleja ovat puu, alumiini ja muovi. Nämä ovat myös karkeasti ottaen joustavimpia materiaaleja. Erilaiset lasikuiturakenteet ovat hieman kalliimpia ja myös jäykempiä. Erilaiset hiilikuitu- ja komposiittimateriaalit ovat kaikkein kalleimpia, kevyimpiä ja jäykimpiä. Painossa lasikuitu, puu, muovi ja alumiini kamppailevat samassa sarjassa, painoerot johtuvat ennenmuuta vahvuuseroista. Keveyttä saadaan hiilikuidulla ja komposiittirakenteilla.

Keveys ei ole itseisarvo, mutta tärkeä asia toki. Kajakkimeloista puhuttaessa kilo on jonkinlainen raja. Sitä raskaammat melat ovat yleensä suhteellisen edullisia, ensimelaksi sopivia ja samalla anteeksiantavia joustavuutensa ansiosta. Painon pudottaminen kilosta alaspäin maksaa karrikoiden noin 0,5-1,0 euroa grammalta. Samalla melan kilohinta, jos se ketään kiinnostaisi, hyppää 1100 grammaa painavan perusmelan 50:stä eurosta aktiivikuntoilijan 730 gramman hiilikuitumelan 390 euroon. Kalliita grammoja, mutta hinnan tarkoituksenmukaisuuden määrittelee käyttötarkoitus, ei matematiikka. Jos melan nostaa jokaisella iltalenkillä vaikka 2000 kertaa, ja iltalenkkejä kertyy vuodessa vaikkapa 150, painoero muuttuu reilusta kolmestasadasta grammasta yli sadaksi tonniksi...

Keveyden lisääntyessä eli painon vähentyessä lisääntyy kuitenkin lähes samassa suhteessa myös melan jäykkyys, joka ei ole pelkästään hyvä asia. Kilpamelojan huippujäykkä mela kipeyttää vasta-alkajan kättelyssä. Moni kokenutkin meloja kaipaa melaltaan edes kohtuullista joustavuutta, ja usein sitä kaipaavat melojan niveletkin. Keveys ja jäykyys ei siis ole absoluuttinen ihanne, vaan yksi muuttuja muiden joukossa.

Painon ja jäykkyyden ohella oleellisia muuttujia ovat lapakulma, lapojen koko ja muotoilu, melan ja ennenmuuta melan varren pituus sekä lavan ja varren paksuus/ohuus. Monessa käytössä myös melan mekaaninen kestävyys paitsi meloessa myös maakontakteissa on oleellinen asia. Näillä sivuilla koitetaan löytää osviittoja oikean melan valintaan käyttäjän tarpeista, käyttötarkoituksesta, mieltymyksistä ja taloudellisista realiteeteista lähtien.

YleistäPituusPainoLavan muotoLavan kokoLapakulma

Materiaalit Katkaistavuus Tilpeföörit